
Lækker grundsauce til frikassé og andre retter
- 30 min.
- 4 personer
Ingredienser
Grundsauce- 3 dl Mou Oksekødsuppe
- 35 g smør
- 3 spsk. hvedemel
- 1 dl mælk
- 1 tsk. dijonsennep
- Sort peber
- 290 g kyllingeinderfilet
- 250 g gulerod
- 250 g fine ærter
- 3 spsk. frisk dild
- 800 g små kartofler
Sådan tilbereder du retten
Grundsauce:
- Åben en pakke med Mou Oksekødsuppe, og læg den frosne suppe i en en gryde, som sættes over medium varme. Du kan også ’knække’ en pakke Mou Oksekødsuppe, og nøjes med at varme halvdelen af en pakke op.
- Sigt urterne fra, og mål 3 dl varm suppe af.
- Smelt smør i en anden gryde og lad det brune lidt.
- Tilsæt hvedemel og rør mel og smør grundigt sammen med et piskeris, så smørret absorberer al melet.
- Tilsæt oksekødsuppe og mælk lidt efter lidt under grundig piskning, og lad saucen koge godt igennem.
- Smag til med dijonsennep og friskkværnet sort peber.
- Server saucen, for eksempel som en del af en kyllingefrikassé (se herunder). Se under Tips for andre muligheder.
Kyllingefrikassé:
- Skær kyllingekødet i mundrette stykker.
- Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker.
- Kom kyllingekød og gulerødder i saucen, og kog stille i cirka ti minutter under jævnlig omrøring eller til kyllingekødet er gennemkogt.
- Tilsæt herefter ærter og kog yderligere to minutter under omrøring. Tilsæt til sidst dild.
- Server straks med små, skrubbede og nykogte kartofler.
Velbekomme!
Tips
- Rens og skær en bakke brune champignon i skiver og bland dem i grundsaucen, som du eventuelt kan tilsætte et par skefulde fløde. Så har du en dejlig champignonsauce, som er rigtig lækker til en stegt kotelet. Smag endelig til med godt med peber!
- Hvis du undlader kyllingekødet i frikasséen, har du en dejlig grøntsagssauce med ærter og gulerødder. Du kan også tilsætte en porre i skiver. Tilsæt eventuelt lidt persille, og brug så denne velsmagende udgave af de klassiske ærter og gulerødder til en karbonade.
- Den dejlige, fyldige grundsauce kan også bruges, hvis du vil gratinere en ret. Har du for eksempel en portion dampede grøntsager, måske fra frost, kan du blande 100 gram revet mild ost i saucen og hælde det over grøntsagerne, drysse med lidt rasp og gratinere retten ved 200 grader i 20 minutter. Du kan også blande 150 gram skinketern i grøntsagerne.
Vidste du…?
- …at definitionen på frikassé er kød og eventuelt grøntsager, der er kogt i en sauce, lavet på en grundsuppe. Fuldstændig som når du bruger den gode Mou Oksekødsuppe til din frikassé! Retten er blevet spist i et væld af variationer her i Europa i mange hundrede år.
- …at Mou Oksekødsuppe også kommer i en udgave, hvor vi har tilsat vores gode kød- og melboller? Lige klar til at varme til et komplet måltid!
Kræs ekstra om maden: Lav din egen oksekødsuppe
Hvis tiden og lysten er til at kræse ekstra om maden, kan du også selv lave oksekødsuppen fra bunden. Prøv vores opskrift på gammeldags oksekødsuppe, som er lavet på oksekraftben og okseskanker – og smagt til med friske krydderurter.