Hjemmelavede croutoner

(0 vurderinger) Min vurdering: 0

Hjemmelavede croutoner

  • 10 min.
  • 4 personer

Ingredienser

  • 250 g daggammelt brød/flutes
  • 0,5 dl olivenolie
  • 2 spsk. snittet purløg
Print opskrift

Ultrasprøde og gyldne croutoner til suppen

Disse croutoner er et af de bedste bud til et godt brød-baseret tilbehør, hvis der virkelig skal skrues op for trivslen rundt om bordet. Der er nemlig ikke ret meget tilbehør, der er så tilfredsstillende som en lille sprød og krydret brød-hapser til suppen. Spis croutonerne som fingermad ved siden af suppen – eller drys dem ovenpå den varme suppe, og se, hvoran de langsom opsuger den hede, velsmagende suppe – lige indtil du snupper dem med skeen og nyder kontrasten mellem det sprøde og lidt seje brød, og skøn suppe.

Du kan bruge alle dine brødrester til croutoner, lige fra syrligt surdejsbrød, over kraftigt fuldkornsbrød, til de sidste skiver toastbrød i pakken. Eller måske resterne, fra sidste gang du bagte vores lækre suppebrød. Og det er det smarte med croutoner – udover at det er perfekt suppetilbehør, får du også brugt dine brødrester, og gjort en indsats mod madspild i dit køkken.

Du kan krydre dine croutoner på utallige måder, så de passer til suppen – bare se under ’Tips’.

Velbekomme!


Sådan tilbereder du retten

  1. Tænd ovnen på 225 °C
  2. Riv brødet i mundrette bidder.
  3. Vend brødstykkerne i olie, læg dem på en bageplade, beklædt med bagepapir.
  4. Bag dem ved 225 °C i 6-8 minutter, til de er gyldne og sprøde på ydersiden, men stadig lidt ”chewy” og seje indeni.
  5. Tag croutonerne ud af ovnen, og læg dem et kort øjeblik på et stykke køkkenrulle.
  6. Strø med purløg og evt lidt flagesalt.
  7. Server croutonerne til suppen, mens de stadig er varme.

Velbekomme!


Tips

  • Der er masser af muligheder for at variere disse hyggelige croutoner, alt efter hvad du krydrer dem med. Du skal bare blande lidt af den smag, du har lyst til, i olivenolien, og derefter bage croutonerne i ovnen som beskrevet. Prøv for eksempel det spændende krydderi røget paprika, hvis du har lyst til en gang ’snyde-bacon’. Du skal blot bruge en lille tsk af det kraftige krydderi for at give brødet en røget smag, der får et strejf af bacon over sig. Denne variant vil passe rigtig godt til Mou Græskarsuppe. Prøv også at røre to fed knust hvidløg i olien og drys med lidt friskkværnet peber og flagesalt. Så får du uimodståelige hvidløgscroutoner, som passer til næsten alle supper.
  • Hvis du synes, at kombinationen af ost og suppe er genial, så kan du give dine croutoner et ekstra pift ved at vende brødstykkerne sammen med 1-2 spsk revet parmesan, når du vender dem i olivenolien. Tilsæt eventuelt også et nip timian. Hold øje med, at osten bliver let gylden, men ikke brun, når du bager croutonerne. Prøv denne variant til Mou Tomatsuppe med Kødboller og Krydderurter.
  • Kender du vores Mou Hyldebærsuppe? Og ved du, at croutoner også er vanvittigt lækre til denne dejlige suppe, som både er skøn som dessert og hyggemåltid på en kold og snasket dag? Her skal du – selvfølgelig – ikke have gang i purløg og flagesalt, men derimod riste brødstykkerne i 25 gram smør på en stegepande, og drysse med 1-2 spsk sukker under stegningen. Sukkeret karamelliserer herefter på brødstykkerne, og de bliver lækre og gyldne. En rigtig forkælelse på toppen af den flotte violette hyldebærsuppe, når du virkelig trænger til at forkæle sig selv – eller dele ud af lidt omsorg.

Vidste du...

…at ordet Crouton er fransk og betyder en lille skorpe. Ordet bruges typisk om et stykke brød, der er krydret og derefter ristet eller stegt.

…at vi hjælper dig med at holde øje med, om der er udsigt til Mouvejr? Du kan nemlig finde ugens vejrudsigt her på siden, og se, om vejret lægger op til en dampende varm skål suppe. Men vi synes nu, at det er Mouvejr året rundt. Mange af vores supper er nemlig mindst lige så gode på en fin sommerdag, for eksempel denne Mou Tomatsuppe med feta og agurk.

Mou produkter