Spørgsmål og svar om supper

Hvor meget Mou suppe skal jeg beregne til natmad? Hvilke Mou supper er glutenfri? Og hvem opfandt egentlig Mou supper?

Vi har samlet en grydefuld af gode spørgsmål, så du kan få svar på alt det, du gerne vil vide om supper fra Mou!

Historien om Mou

Historien om, hvorfor vores supper hedder Mou supper går tilbage til 1960’erne. Her fandt slagterparret Vera og Sigurd Mou ud af, at tidens travle husmødre var helt vilde med butikkens færdiglavede melboller og kødboller – så meget, at de satte en lille produktion i værk. De gode boller blev revet væk af kunderne, og snart solgte Mou-parret også boller til byens andre slagterbutikker. Senere fulgte de populære supper.

I dag er Mou supper ejet af Danish Crown, men supperne laves stadig, som de altid er blevet lavet. Du kan se den 93-årige Vera Mou fortælle hele den spændende historie om ægteparrets livsværk i denne lille film.

Vera og Sigurd Mou begyndte at producere deres melboller, kødboller og supper i deres slagterforretning på Hjertingvej i Esbjerg, men efter nogle år blev pladsen for trang. Derfor byggede de deres egen fabrik i Tarp uden for Esbjerg, og her bliver Mou supper, kødboller og melboller produceret den dag i dag.

Mou blev en del af Danish Crown i 1995, men både supper og boller laves stadig, ligesom da Vera og Sigurd stod for produktionen.

Nogen mener, at regn, rusk og kulde er møgvejr – vi kalder det Mouvejr! Derfor har vi udviklet en lille kollektion af Mou reklameartikler som for eksempel paraplyer, regnfrakkker, muleposer med mere. Vores merchandise kan desværre ikke købes, men er ofte på højkant som præmier i konkurrencer på for eksempel Facebook – så følg vores profil på Facebook, hvis du vil lege med!

Om vores supper

Det er nemt at tilberede en Mou suppe! Mou supper skal bare opvarmes, før de er klar til at være stjernen i dit måltid.

Den frosne suppe lægges i en gryde med en anelse vand i bunden, og varmes op til kogepunktet over medium varme. Rør gerne i suppen under opvarmningen.

Alt efter hvilken suppe det er, og hvilket fyld suppen indeholder, kan opvarmningstiden være forskellig fra suppe til suppe, men det vil typisk være omkring 20 minutter. Du kan altid finde den præcise tid på emballagen.

Det er nemt at åbne en Mou suppe, og du finder en lille grafik på hver emballage, der viser hvordan. Skyl først pakken med frossen suppe i varmt vand – det får suppen til at slippe indersiden af pakken. Herefter skærer du folien op med en kniv på midten af den ene side af pakken. Knæk suppen over på midten, eventuelt over en bordkant, tag de to frosne suppeportioner ud af folien og læg suppen i en gryde med en anelse vand i bunden. Så er suppen klar til at blive varmet op.

Se også vores lille ninja-hack til åbning i denne video:

Mou supperne er på frost, fordi indfrysning er en traditionel og effektiv måde at konservere madvarer på. Supperne indfryses straks, når de er pakket, og det sikrer, at vi holder på smag, saft og kraft i suppen, foruden at næringsindholdet bliver bevaret. Desuden bliver grøntsagerne ved med at være sprøde, når de varmes op i suppen.

Alle produkterne fra Mou har altid været solgt fra frost, helt fra den spæde start.

disse film kan du høre Vera Mou fortælle om, hvordan den lille slagterforretning efterhånden blev fyldt med dybfrysere fra kælder til loft i takt med, at suppe og boller blev mere og mere populære.

Supperne fra Mou forhandles flere steder – både gennem de forskellige online dagligvarebutikker og i fysiske butikker. Sortimenterne kan variere fra butik til butik.

Du kan finde listen over forhandlere her.

Vi forsøger at minimere vores brug af ressourcer, ikke mindst i forhold til emballage. Derfor bruger vi kun cirka 8 gram emballage på at emballere en suppe. Det kan dog variere efter størrelsen på suppen.

Emballagen skal affaldssorteres som blød plast – check evt. din kommunes hjemmeside for reglerne for affaldssortering.

Om ingredienser og allergener i Mou supper

Gluten er et protein, der findes i forskellige kornsorter, herunder også hvede. Nogle mennesker er enten allergikere eller intolerante i forhold til gluten, og skal derfor undgå produkter, der indeholder hvedemel. For andre er gluten helt uproblematisk, og en god kilde til protein.

Når vi udvikler supper i dag, prøver vi at undgå hvedemel, netop af hensyn til glutenallergikere eller glutenintolerante mennesker. Nogle af vores klassikere er der dog stadig hvedemel i, fordi de er udviklet på et tidspunkt, hvor der ikke var så meget opmærksomhed omkring gluten.

Det kan være svært at undvære hvedemel i vores supper, da suppen kan få en glasagtig overflade, hvis vi bruger andre former for stivelse til at jævne suppen. Desuden er vi forsigtige med at ændre i opskrifterne på vores klassikere, da det skuffer mange forbrugere, som holder af den originale smag af supperne fra Mou. Men mange af vores nyere Mou supper er ikke tilsat hvedemel.

Allergener, som for eksempel gluten, er altid fremhævet i ingredienslisten på emballagen, så du nemt kan kontrollere, om der er noget i suppen, som du ikke kan tåle.

 

Her følger nogle af vores aktuelle supper, der ikke er tilsat hvedemel:

Mou Glutenfri Kødbolle er vores bud på en glutenfri suppebolle. For et produkt kan anprises som glutenfrit, er der krav til analyser, kontrol og dokumentation. Disse krav opfylder vi i forhold til vores glutenfri kødbolle.

De øvrige suppeboller indeholder hvedemel.

Flere af vores Mou supper er legeret med piskefløde, fordi det giver en dejlig cremet og fyldig smag. Det betyder dog også, at de ikke kan anbefales til mælkeallergikere.

Hvis der er mælkeprodukter i et produkt, vil det altid fremgå af deklarationen på emballagen.

Disse produkter indeholder ikke mælkeprodukter af nogen slags.

Ja! Flere af vores supper er økologiske. Det betyder blandt andet, at produkterne lever op til EU's krav for økologiske produkter, og herunder tilhørende restriktioner i forhold til miljø og dyrevelfærd. Vores supper bærer det røde Ø-mærke, som betyder at produktionen er statskontrolleret økologisk.

Hvis du søger på ’Økologisk’ på produktsiden og under opskrifter, kan du læse mere om de enkelte økologiske produkter, og få gode idéer til retter, der er baseret på de økologiske Mou supper.

Her har du en liste over vores økologiske produkter:

Vores Sweet Potato suppe er den første suppe, der er kogt på en vegetarisk fond. Fonden er lavet på klassiske suppeurter, der har kogt i fire timer.  

Derudover har vi også vores Mou Hyldebærsuppe, som er kogt på hyldebærsaft, jævnet med majsstivelse og smagt til med sukker og citron. Denne suppe er ligesom den vegetariske, ikke kogt på høns/oksekraftben.

Produktionen af vores supper

Hos Mou laver vi supperne på den gammeldags måde: Vi kommer hele høns, oksekraftben og suppeurter, som gulerødder, porrer, pastinak og selleri, i gryden og lader det hele koge i 8 timer. Vores Mou Hyldebærsuppe er lavet på hyldebærsaft, vand, sukker og citron - på den gammeldags måde. Sådan har vi gjort siden 1960’erne – og hvorfor ændre på det?

Når vi koger suppen så længe, så er det for at få al saft, kraft og næring fra høns, okse og grøntsager ud i suppen – det er den helt klassiske metode, der er blevet brugt i århundreder af både store kokke og hverdagens helte hjemme i køkkenerne.

Vegetarsuppen har dog ikke fået lov til at koge helt så længe. Vores Sweet Potato suppe er den første suppe, der er kogt på en vegetarisk fond. Den vegetariske fond er lavet på klassiske suppeurter, der har kogt i 4 timer.

Herefter tilsætter vi de forskellige ingredienser, der skal til for at lave den enkelte suppe.

Udover de klassiske Mou Hønsekødsuppe og Mou Oksekødsuppe kan du få supper fra Mou i et væld af populære varianter, herunder flere slags tomatsuppe, græskarsuppe og aspargessuppe, samt spændende supper fra eksotiske køkkener.

Vi kommer masser af naturlige ingredienser i supperne – blandt andet grøntsager, kød, ris, fløde, krydderier og krydderurter, alt efter hvilken suppe vi taler om. Vi tilstræber at bruge de bedste ingredienser, og vores supper er fri for farvestoffer og konserveringsmidler. Flere af Mou supperne er økologiske. Du kan læse om alle ingredienserne i den enkelte suppe under ’Produkter’.

Vi har vores rødder i det klassiske danske køkken, så du finder både ægte ’mormormad’ og moderne danske supper i vores sortiment. For eksempel kan du både nyde den klassiske lyse Mou Aspargessuppe, lavet på hvide asparges, og det, vi næsten kan kalde vores nationalsuppe – Mou Kartoffel-porresuppe.

Men vi elsker også at lade os inspirere til de forskellige supper af hele verdens spændende mad, så du kan også finde lækre, farverige og smagfulde supper fra det nære og fjerne udland.

Ud over for eksempel Mou Minestronesuppe med inspiration fra Italien og forskellige karrysupper med ostindisk karry har vi en thailandsk-inspireret Tom Yum Suppe med limeblade, koriander og kokosmælk.

Lidt om at spise suppe

De fleste kan blive enige om at nyde en dejlig skål varm suppe. Til gengæld er der stor forskel på, hvor meget suppe, en person kan spise – alt efter, om vi taler børn eller voksne, storsultne eller bare lidt lækkersultne, og om der er tale om frokost, en forret eller aftensmad.

Typisk vil vi sige, at vores supper med 700 gram, for eksempel Mou Hyldebærsuppe, indeholder to portioner. En suppe med 800 gram, for eksempel Mou Økologisk Tomatsuppe, er 2-3 portioner og vores pakker med 1000 gram, for eksempel Mou Hønsekødsuppe, indeholder 3-4 portioner. Du kan også finde en angivelse af antal portioner på emballagen.

Supperne vil naturligvis mætte mere, hvis du tilsætter fyld, for eksempel Mou Kød- og Melboller, eller serverer et godt hjemmebagt suppebrød til. Du vil også typisk tilføje mere fyld til suppen, hvis du prøver en af vores mange opskrifter, der bruger en Mou suppe som base for retten – eller hvis du sætter dit eget præg på suppen med nogle af dine yndlingsingredienser.

Suppe er den perfekte natmad, hvis du spørger os – både som afslutningen på en god aften, og hvis I lige skal styrke jer, inden I fester videre. Desuden kræver suppe som natmad minimal forberedelse – bære læg den frosne suppe i en stor gryde og varm op over medium varme, og tilsæt eventuelt fyld til sidst. Husk at beregne lidt mere tid til opvarmning, hvis I er mange, og du skal bruge flere pakker frossen Mou suppe.

Man spiser typisk mindre suppe pr. person til natmad end til et aftensmåltid, så hvis du går ud fra cirka 2-3 dl pr. spisende, kan du altid justere lidt op eller ned, alt efter hvordan du vurderer dine gæsters appetit. Husk at fyld og brød også mætter.

Alle vores supper vil gøre sig godt som natmad – For eksempel vil Mou Aspargessuppe være et klassisk og populært valg for alle generationer, Mou Gullaschsuppe et dejligt mættende valg, og Mou Tomatsuppe med suppenudler et festligt valg, der nok skal holde festen kørende.

Det kommer helt an på, HVORDAN du definerer, om suppe er sundt. Men Mou supper kan sagtens være en del af en god, velafbalanceret kost. Når vi udvikler vores produkter, stræber vi efter at spare på saltet i supperne og efter at anvende så gode og naturlige råvarer som muligt. For eksempel bruger vi ikke konserveringsmidler og farvestoffer.

Suppe indeholder desuden, i sagens natur, en del vand, så derfor vil suppe typisk være et kalorielet måltid. Mængden af kalorier stiger selvfølgelig, hvis du tilsætter fyld eller spiser brød til.

I vores opskrifter kan du også finde en masse forslag til, hvordan du får endnu flere grøntsager ind i supperne.

Ja da! Alle Mou supper er færdige måltider, som stort set alle sammen (undtagen den hyggelige Mou Hyldebærsuppe) er baseret på vores gode grundsuppe, der er kogt på hele høns, okseben og de klassiske suppeurter i otte timer, og derefter tilsat grøntsager, fyld og krydderier. Men der er masser af muligheder for at tage udgangspunkt i supperne og sætte dit eget præg på suppen.

I vores sektion for Opskrifter kan du nemlig finde massevis af forslag til, hvordan du kan dreje vores supper i en ny retning, for eksempel ved at krydre suppen, tilsætte alle mulige former for lækkert fyld, eller ved at lave et lækkert tilbehør.

Du kan også vælge at servere din suppe med små skåle med toppings, der passer til suppen. Så kan hver spisende selv ’designe’ sin egen suppe, helt efter egen smag.

Du kan præge supperne, så de passer til alle anledninger, hvad enten det er den nemme, familievenlige hverdagsmad, den festlige gæstemad, den kærlige skål til den, der trænger til lidt omsorg – eller bare en god og varmende gang suppe, der kan holde vores berømte danske møgvejr lidt på afstand!

Det vil altid være en smagssag, som afhænger af, hvor fyldig man ønsker sin suppe.

En god tommelfingerregel er dog, at man skal regne med ca. 400g boller til 1000g suppe.